1 mei 2018 Tom | RankRebels

Afbeeldingen SEO geschikt maken

Afbeeldingen op websites – ze zijn nodig, maar brengen toch ook vaak problemen met zich mee. Hoevaak hebben wij wel niet meegemaakt dat wij onze designer een mooi plaatje laten maken, wij deze uploaden op onze website en daarna merken dat de pagina ineens een stuk langzamer is geworden. Het antwoord is: vaak genoeg! Maar gelukkig zijn ook wij ouder en wijzer geworden en helpen wij jou graag uit de brand. Daarnaast hebben veel mensen niet door dat ook afbeeldingen geoptimaliseerd kunnen worden voor SEO! Gelukkig weten wij dit wel en gaan wij jou uitleggen hoe ook jij je afbeeldingen kunt optimaliseren voor snelheid en voor SEO (dit gaat eigenlijk hand in hand).

Geoptimaliseerde afbeeldingen voor een snellere website

Zoals wij al vaker hebben gezegd: Google ziet het liefst een website die snel laadt. Hoe sneller jouw website, hoe leuker Google dit vindt. En als Google jouw website leuk vindt, dan zal jij stijging in de ranking van Google. Daarom is het van groot belang dat jouw afbeeldingen er niet voor zorgen dat je website traag laadt. Er zijn voornamelijk twee manieren om er voor te zorgen dat jouw afbeeldingen je website niet vetragen.

  • Afbeeldingen Comprimeren

De eerste optie die men meestal probeert is het comprimeren van de afbeeldingen. Wat houdt dit in? Met het comprimeren van afbeeldingen worden deze kleiner gemaakt. Als afbeeldingen minder geheugen in beslag nemen laden zij ook sneller. Dit zorgt er natuurlijk weer voor dat jouw pagina’s sneller laden. Hoe kan jij afbeeldingen comprimeren? Daar zijn verschillende methodes voor. De meest voor de hand liggende optie is om jouw afbeeldingen in Photoshop te openen en deze tijdens het exporteren.

Het is ook mogelijk om afbeeldingen direct te comprimeren als je deze upload naar jouw website (deze optie vraagt wel om WordPress). Er zijn verschillende plugins te downloaden for WordPress die automatisch jouw gehele bibliotheek aan media comprimeren. Er zijn gratis plugins, maar ook plugins waar je voor moet betalen. Het verschil is meestal dat een gratis plugin een maandelijks limiet heeft van het aantal afbeeldingen dat jij kunt comprimeren. Sommige gratis plugins comprimeren ook maar tot een bepaald formaat en vragen geld als jij verder wilt comprimeren. Wat voorbeelden van goede plugins zijn: Smush, EWWW en CW Image Optimizer. Persoonlijk zijn wij fans van Smush!

Een andere manier om afbeelding kleiner te maken is door online tools te gebruiken. Er is een scala aan websites beschikbaar waar jij een afbeelding kunt uploaden en zij deze voor jou comprimeren. Simpeler kan het niet! Om een paar websites te noemen: PicResize, ResizeImage, Webresizer en ShrinkPictures. Het enige wat jij hoeft te doen is een foto uploaden en… Voila! Jij krijgt er een kleinere geoptimaliseerde versie voor terug: ”

  • Afbeeldingen opslaan op een CDN

Een andere manier om er voor te zorgen dat jouw afbeeldingen niet je website vertragen is door deze te plaatsen op een CDN. Ik hoor jou al denken: wat is een CDN? CDN staat voor Content Delivery Network. Ik laat Webopedia lekker de uitleg doen voor wat het nou precies inhoudt:

CDN is short for content delivery network. content delivery network (CDN) is a system of distributed servers (network) that deliver pages and other Web content to a user, based on the geographic locations of the user, the origin of the webpage and the content delivery server.

This service is effective in speeding the delivery of content of websites with high traffic and websites that have global reach. The closer the CDN server is to the user geographically, the faster the content will be delivered to the user. CDNs also provide protection from large surges in traffic.

Dus het komt er eigenlijk op neer dat jouw afbeeldingen op andere servers worden opgeslagen. Wanneer een bezoeker dan deze pagina bezoekt zal één van de servers de afbeelding inladen en dit zorgt er weer voor dat jouw pagina sneller laadt. Er zijn tientallen verschillende partijen die CDN services aanbieden en dit is zeker interessant voor websites met veel afbeeldingen.

Afbeeldingen optimaliseren voor SEO

Zo! Nu jouw afbeeldingen zijn gecomprimeerd is het tijd om deze SEO geschikt te maken. Dit kan jij doen op verschillende manieren. Het begint allemaal met het kiezen van een goede ‘filename‘. Hoe vaak heb jij een afbeelding de naam ‘asdadads’, ‘1’ of ‘plaatje’ gegeven? En hoe vaak heb jij een afbeelding geen naam gegeven waardoor dit plaatje ‘DSC12321.png’ heet? Geef maar toe, aardig wat keren! Gebruik de titel van de afbeelding om te beschrijven waar deze overgaat. Heb jij een afbeelding van het Graaf Bernstorff hotel in Schiermonnikoog tijdens het ontbijt? Noem deze dan Graaf-Bernstorff-Hotel-Ontbijt.jpg, nu weet Google precies waar het over gaat.

De volgende stap die wij zetten om deze afbeelding te optimaliseren voor Google is door deze afbeelding een ‘Alt-tekst‘ te geven. Wat is een alt-tekst? Deze tekst beschrijft de afbeelding voor het geval dat deze op de één of andere manier niet vertoond kan worden. Om het in de wijze woorden van Clearsite te zeggen:

Deze tekst wordt weergegeven als de afbeelding niet kan worden weergegeven en helpt daarnaast de zoekmachines om de afbeelding te begrijpen. De alttekst vertelt de zoekmachine waar de afbeelding over gaat.

Dus! Zorg ervoor dat jij voor deze Alt-tekst je keywords gebruikt. In het voorbeeld hierboven hebben we het over een hotel, dus laten wij daar mee doorgaan. Als alt-tekst voor de foto Graaf-Bernstorff-Hotel-Ontbijt.jpg kunnen wij gebruiken: Ontbijt bij Hotel Graaf Bernstorff.

Combineer voor de beste resultaten

Nu weet jij hoe een afbeelding gecomprimeerd kan worden en hoe jij deze geschikt maakt voor SEO. Uitermate handig om jouw ranking in Google te verbeteren natuurlijk! Heb jij toch liever dat iemand anders dit werk voor jou doet? Dat is geen probleem! Wij bieden graag onze hulp aan.

SEO SERVICES
VANAF DE VELUWE

Neem contact op voor meer informatie
over onze sevices. Wij komen graag bij je langs om alles uit te leggen!